Plýtvání potravinami aneb Z popelnice do lednice
Seminář pro veřejnost k tématu udržitelné spotřeby a výroby. Ke shlédnutí bude film Taste the Waste a následovat bude diskuze k tomuto tématu. Seminář pořádá městská část Praha-Libuš a organizace Glopolis.
Ochutnávka z programu a uvedení problematiky:
Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Více než polovina vyprodukovaného jídla se nikdy nedostane na talíře spotřebitelů. Místo toho skončí v kontejnerech nebo na skládkách. Řeč přitom není jen o zkažených potravinách, ale i o naprosto nezávadných produktech, kterým často ještě neprošla záruční lhůta. Jen v zemích Evropské unie potká tento osud 90 milionů tun jídla ročně, což je dvojnásobek objemu potravy, která by stačila k nasycení všech hladovějících na světě. Jak je možné, že dochází k ničení takového množství jídla?
Režisér Valentin Thurn hledá vysvětlení u obchodníků a manažerů supermarketů, pekařů, velkoobchodních inspektorů, příjemců sociálních dávek, ministrů i úředníků Evropské unie. Nesnaží se ve svém dokumentu moralizovat, ale přijít na kloub masovému plýtvání potravinami a představit inspirativní nápady, jak zbytečnému vyhazování jídla zamezit.
Pořadatel
MČ Praha-Libuš a Analytické centrum Glopolis o.p.s., https://www.praha-libus.cz/
Jana Martínková, martinkova@praha-libus.cz
Místo
Zasedací místnost městské části Praha-Libuš, Libušská 1, Praha 4 – Libuš
Termín
pondělí 30. května
Doba trvání
10.00 – 12.00